Projekcija kratkega animiranega filma Alma, neuklonljiva ženska

Vabljeni na premierno projekcijo kratkega animiranega filma, z naslovom Alma, neuklonljiva ženska v režiji Huiqin Wang (Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete) in Andreja Kamnika. Projekcija bo 28. 9. 2022 ob 21. uri v dvorani Silvana Furlana (Slovenska kinoteka, Miklošičeva ulica 28, Ljubljana). Po projekciji bo sledil pogovor z avtorjema filma. Vstopnice lahko brezplačno prevzamete na blagajni Slovenske kinoteke.

Na kratko o filmu:

Kratki animirani film z naslovom Alma, neuklonljiva ženska, v režiji Huiqin Wang in Andreja Kamnika vsebinsko sicer temelji na predhodno izdani knjigi Huiqin Wang, z naslovom Mala Alma na veliki poti (2020), katere osnovni tekst je priredil Milan Dekleva. Animirani film govori o svojevrstni osebnosti znamenite Alme Karlin, o njeni mladosti, bivanju na Japonskem in o njenem tamkajšnjem delu in življenju. Film povzema njeno osebnost in del poti okoli sveta ter prikaže občutja, ki jih pri njej moda nismo poznali. Z vsebino filma in njegovimi podobami se vzpostavi zanimivi medkulturni preplet, saj so ilustracije naslikane v tradicionalni kitajski tehniki akvarela in animirane v kolažni tehniki, ki pripovedujejo življenjsko pot slovenke Alme Karlin v prepoznavnem japonskem okolju. Animacijo bi lahko žanrsko opredelili kot poetični dokument, svetovljanke in pisateljice Alme Karlin.

Animirani film pa poleg življenjske zgodbe Alme Karlin obeležuje na svojevrsten način tudi 100. obletnico Alminega bivanja na Japonskem, kar sovpada z 30. obletnico priznanja Slovenije kot neodvisne države s strani Japonske in Kitajske. V ta namen je bil film že prikazan tudi na tujem, in sicer letos v okviru razstave o Almi Karlin v Nemškem kulturnem centru v Tokiu.

Skozi zgodbo o Almi Karlin film aktualno prevprašuje pozicijo takratne ženske kot intelektualke in pisateljice, ki je odstopala od ustaljenih življenjskih poti takratnega časa, v odnosu do današnjega časa, do današnje pozicije intelektualk in kulturnih ustvarjalk ter njihovega statusa. Smo kot družba napredovali, ali smo morda obstali in je vprašanje o enakopravnosti le odzven časa, ki odmeva v pričujočem filmu in je neuklonljivost tista beseda, ki morda opisuje položaj žensk tudi danes?

Več

 

Events

10. 09. 2020
Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

28. 09. 2020
International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

10. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation for international students

28. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

04. 11. 2020
Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon