Pozdrav bruckam in brucem ter slavnostno odprtje študijskega leta 2024/2025

Univerza v Ljubljani (UL) skupaj s Študentskim svetom UL (ŠS UL) za brucke in bruce tudi letos pripravlja tradicionalni dogodek Pozdrav bruckam in brucem. Za glasbeni program bodo poskrbeli Leopold I. in Drügi ter glasbena skupina Dan D.
 

Študentke in študente bodo z odra pozdravili rektor UL, prof. dr. Gregor Majdič, predsednik ŠS UL Nejc Tacer in župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković, na odru se jim bodo pridružili tudi dekani 23 fakultet in 3 akademij Univerze v Ljubljani – najstarejše, največje in najbolj uspešne visokošolske in znanstvenoraziskovalne ustanove v Sloveniji.

Na 50 stojnicah, razprostrtih po Kongresnem trgu, se bodo predstavili posamezni študentski sveti članic UL, UL pa bo predstavila obštudijske in kreditno ovrednotene (športne) dejavnosti, kulturno-umetniške dejavnosti in raziskovalne priložnosti za študente in študentke. Obiskovalke in obiskovalci bodo spoznali priložnosti v okviru zveze desetih evropskih univerz EUTOPIA, katere članice je UL, ter možnosti podpore, s katerimi si na UL prizadevamo krepiti enakost in vključevanje. Prvič bodo z nami tudi mednarodni študenti ambasadorji, ki bodo predstavili podporne aktivnosti za mednarodne študentke in študente. Predstavile se bodo tudi študentske organizacije in društva, kot so IAESTE LC Ljubljana, EUSA in EUSA Institut. 

Kulturne organizacije, inštitucije in društva bodo obiskovalke in obiskovalce seznanile o dogajanju na področju kulture v prestolnici. Na dogodku se bodo predstavili: SNG Drama Ljubljana, Slovensko mladinsko gledališče, Gledališče Glej, Mestno gledališče Ljubljansko, Zavod En-Knap – Center kulture Španski borci, Center urbane kulture Kino Šiška, Muzej in galerije mesta Ljubljane, Prirodoslovni muzej Slovenije, Mestna knjižnica Ljubljana, Mesto žensk, Akademska folklorna skupina France Marolt, Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, Crystal Queer Choir, ki deluje pod okriljem ŠKUC, Grex Symphoniacorum – študentski simfonični orkester UL – in Akademski pevski zbor Tone Tomšič UL, ki bo na odru zapel tudi akademsko himno, Gaudeamus Igitur.

UL in ŠS UL si prizadevata ozaveščati o pomenu zdravega življenjskega sloga in načinu izvajanja preventivnih ukrepov. Obiskovalke in obiskovalci bodo lahko na stojnicah Zdravstvenega doma za študente UL (projekt Zdaj), združenja DrogArt, projekta Pulmo Medicinske fakultete UL in društva Legebitra brezplačno opravili različne meritve, dobili vpogled v svoje zdravje ter prejeli smernice in nasvete za izboljšanje svojega počutja.

Sodelovalo bo tudi Ministrstvo za digitalno preobrazbo – to bo študentkam in študentom predstavilo uporabo nove (digitalne) osebne izkaznice, ki omogoča elektronsko podpisovanje dokumentov ter hitro in varno prijavo v e-storitve javne uprave.

Več

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon