Govorilne ure

Četrtek 13.00-14.00

V tem semestru bodo govorilne ure potekale po Zoomu po predhodnem dogovoru prek elektronske pošte.

Povezava na srečanje:
https://uni-lj-si.zoom.us/j/93233672703?pwd=R2hycTF1aUcyL2h4TXJjRHlGUWc3dz09

Passcode: 570847

Kabinet

R10BI

Barba non facit philosophum.

Latinski rek
Oddelek za azijske študije

doc. dr. Luka Culiberg

Luka Culiberg je docent za japonologijo in predstojnik Oddelka za azijske študije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer poučuje japonski jezik, zgodovino in družbo. Njegovo raziskovanje se osredotoča predvsem na epistemološka vprašanja na preseku sociologije, antropologije in historiografije, pri čemer poskuša na podlagi konkretnih proučevanj japonske družbe in zgodovine premisliti konceptualni aparat humanistike in družboslovja in njune temeljne koncepte, kot so družba, kultura, modernizacija, tradicija, narod, jezik in drugi. Je član uredniškega odbora revij Asian Studies in Acta Linguistica Asiatica in uredniškega odbora knjižnega programa založbe Sophia.

Po opravljeni maturi na klasični smeri Gimnazije Poljane z zgodovino in latinskim jezikom se je vpisal na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, kjer je diplomiral iz sociologije kulture in japonologije. Med letoma 2003-04 je kot štipendist Japonske zveze za mednarodno izobraževanje (AIEJ, poznejša JASSO) študiral na Univerzi v Tsukubi na Japonskem. Po diplomi je kot štipendist japonskega Ministrstva za izobraževanje, kulturo, šport, znanost in tehnologijo (MEXT) študij nadaljeval na Univerzi Hitotsubashi v Tokiu (2007-2009) pri profesorju Toshiakiju Yasudi. Doktorski študij je opravil na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani pod mentorstvom profesorja Rastka Močnika.

Leta 2006 se je prvič za določen čas zaposlil kot asistent na Oddelku za azijske in afriške študije FF UL. Med letoma 2011-12 je kot štipendist Japonske fundacije gostoval na Univerzi Hitotsubashi na Japonskem, kjer je pripravljal doktorsko disertacijo. Od študentskih let naprej sodeluje na številnih mednarodnih simpozijih in konfernecah (Plovdiv, Pariz, Talin, Tokio, Kjoto, Tsukuba, Kayseri) in predava na več univerzah. Bil je gostujoči predavatelj na Univerzi Juraja Dobrile v Puli na Hrvaškem, na Univerzi Palackega v Olomoucu na Češkem, na Univerzi v Tokiu in Univerzi Toyo na Japonskem. Opravljal je tudi delo koordinatorja podiplomskega seminarja (South Eastern Europe – Japan University Cooperation Network Student Forum), ki sta ga soorganizirala Filozofska fakulteta v Ljubljani in Institut IFERI Univerze v Tsukubi. Sodeloval je na mednarodnih konferencah, kot so Journées de Linguistique d'Asie Orientale v okviru l'École des hautes études en sciences sociales (EHESS) v Parizu in Beyond disciplinarity: International conference Interdisciplinarity, multidisciplinarity and transdisciplinarity in humanities, Faculty of Letters, Erciyes University, Kayseri v Turčiji, nastopil je na vabljenih predavanjih v okviru IFERI Univerze v Tsukubi in Centra za filozofijo Univerze v Tokiu (UTCP).

Culiberg je član programske skupine Azijski jeziki in kulture pri ARRS, ki jo vodi red. prof. dr. Jana S. Rošker, bil pa je tudi član raziskovalnega projekta Konfucijanska prenova in teoretske osnove kitajske modernizacije, prav tako pod vodstvom prof. Jane S. Rošker, in član bilateralnega projekta Comparative analysis of history textbooks in Japan and Slovenia: structures, contents and interpretations med Univerzo v Tokiu in Inštitutom za novejšo zgodovino v Ljubljani, v okviru katerega je sodeloval na več delavnicah v Ljubljani in v Tokiu. Kot lokalni soorganizator je sodeloval pri pripravi največje konference Evropske zveze za japonske študije (EAJS), ki je leta 2014 potekala na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Z Narodnim muzejem Slovenije je sodeloval pri pripravi kataloga za razstavo Poti samurajev.

Luka Culiberg je avtor knjige s področja teorije ideologije z naslovom Japonska – med nacionalnim mitom in mitološko nacijo (Založba /*cf., 2007), skupaj z Matejo Petrovčič je uredil monografijo Na stičišču mnogoterih svetov: azijske študije v Sloveniji (Znanstvena založba Filozofske fakultete, 2016) v zbirki Razprave FF. Uredil je tudi posebno številko revije Asian Studies z naslovom Bushido in Transformation (2018). Iz japonščine je prevedel roman Hotel Iris (Tuma, 2007) pisateljice Yoko Ogawa in napisal spremno besedo k antologiji sodobne japonske kratke proze Zgodbe iz Japonske (KUD Sodobnost International, 2009).

Leta 2017 je prejel Priznanje Filozofske fakultete za pedagoško in raziskovalno delo.

Obvezni predmeti

Izbirni predmeti

Sodelavke in sodelavci oddelka

Dogodki

08. 07. 2024
Oddelek za arheologijo

Erasmusova poletna šola: Heritologija

02. 07. - 01. 08. 2024
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Razstava: THE RIP umetnice Ane Malnar

01. 07. - 02. 07. 2024
Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik, Oddelek za slovenistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Poletne prireditve Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik

01. 07. - 10. 07. 2024
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Julijski Karierni tabor za študentke in študente Univerze v Ljubljani

26. 06. 2024
Oddelek za zgodovino, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Konferenca: Nacionalistična večjezičnost: Mnogotere jezikovne lojalnosti in nacionalna pripadnost v Vzhodni in Srednji Evropi ter na Balkanu