Razstava ilustracij »O zajcu na luni in drugih živalih iz budističnih logov«

Vabimo vas na odprtje razstave ilustracij »O zajcu na luni in drugih živalih iz budističnih
logov«
v Galerijo Peti štuk na Filozofski fakulteti, ki bo v petek, 6. 10. 2023, ob 16. uri. Ilustracije so pripravljene na osnovi izbranih prigod iz Džatake, zbirke zgodb
o Buddhovih preteklih življenjih. Namreč Siddhartha Gavtama Buddha, utemeljitelj budizma, je bil, preden je postal Razsvetljeni, med drugim rojen tudi v številnih v živalskih podobah. Živahne zgodbe o njegovih raznolikih utelešenjih posredujejo moralni nauk in globoke filozofske resnice budizma. Pripovedovanje zgodb iz Džatake je v azijskih deželah, kjer je doma budizem, priljubljen način posredovanja kompleksnega budističnega učenja najširši skupnosti, v sodobnem času pa so se mu pridružili tudi drugi verbalno-vizualni mediji, med katerimi je še posebej priljubljen strip.

Na razstavi so na ogled ilustracije nekaterih živali, ki nastopajo v zgodbah, hkrati pa tudi izbrane stripovske stvaritve, ki upodabljajo zgodbo o Buddhi, ki je bil pred davnimi dobami rojen kot zajec in je zaradi svojih vrlih dejanj končal – na luni.

O ilustratorjih

Ciril Horjak je uveljavljen karikaturist in risar stripov. Samo za časopis Večer je napravil že več kot 2000 ilustracij in stripov. Na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani je diplomiral iz stripa, zdaj pa svojo znanstveno delo nadaljuje na interdisciplinarnem doktorskem študiju na ALUO pod okriljem Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Nina Tome Škarja ljubi živali in riše že od malih nog. To dvoje se z leti vse bolj prepleta. Pod mentorstvo Cirila Horjaka se je od leta 2015, že kot srednješolka, učila ustvarjanja stripov, ekipnega sodelovanja pri umetniških projektih in spoznavala nove tehnike ter medije risanja. Danes je študentka veterinarske medicine na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani. Na fakulteti se projektov udeležuje tudi kot ilustratorka in s svojimi deli bogati študentsko revijo Ructus. Zakaj bi moral izbirati med poklicem veterinarja in ilustratorja, če si lahko oboje?

Omar Horjak je študent drugega letnika biotehnologije na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Že kot otrok je veliko risal. Njegova največja strast je učenje zapletenih spojin na pamet, risanje kratkih stripov pa je njegov drugi najljubši hobi. Očetu Cirilu pogosto pomaga pri produkciji stripov, predvsem pri pisanju scenarijev in barvanju.

Ljiljana Marković je študentka Fakultete za dizajn v Ljubljani. Njen najljubši način izražanja sebe in svojega pogleda na svet je ilustracija. Že od nekdaj njen temeljni vir navdiha predstavljajo narava in živali; zlasti od slednjih se uči spokojnosti in tega, da so v življenju pomembne drobne stvari.

Izbrane ilustracije so nastale v okviru projekta »O zajcu na luni in drugih živalih iz budističnih logov«, ki je potekal v okviru Evropske noči raziskovalcev 2022/2023 -  Humanistika, to si ti!

Idejna vodja projekta: doc. dr. Nina Petek, Oddelek za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani

 

Vabilo

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan