Robert Gerwarth: 1918 in konec imperijev

Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete v sodelovanju z Veleposlaništvom Irske v Sloveniji vljudno vabi na predavanje Roberta Gerwartha (University College Dublin) 1918 in konec imperijev / 1918 and the End of Empires, ki bo 5. maja 2023 ob 10. uri v Modri sobi Filozofske fakultete. Predavanje bo v angleščini.

Ko se je novembra 1918 prva svetovna vojna formalno končala, je bil zemljevid Evrope spremenjen bolj radikalno kot kadar koli v sodobni zgodovini. Stoletja stari imperiji so izginili, nadomestile so jih nacionalne države, ki pred tem večinoma niso obstajale kot neodvisne države. To je bilo morda malo presenetljivo, saj je bila svetovna vojna v prvi vrsti vojna imperijev, boj za njihovo preživetje ali razširitev, ne pa vojna med nacionalnimi državami. Bila je tudi del neprekinjenega kroga imperialnega nasilja, ki se je začel z vojno v Tripolitaniji leta 1911 in končal s pogodbo iz Lausanne leta 1923.

Vpliva te imperialne vojne niso čutili le Evropejci, ampak na stotine milijonov ljudi v imperialnem svetu. Prinesla je vojaški nabor, okupacijo, inflacijo in gospodarske pretrese, v mnogih primerih pa je ponudila nove priložnosti, zamisli, načrte in upe. Predavanje bo govorilo o vsem tem, pokazalo pa bo tudi na nekatere najbolj eksplozivne zapuščine vojne, ki so še vedno z nami.

Robert Gerwarth je profesor sodobne zgodovine na University College, Dublin, in direktor tamkajšnjega Centra za vojne študije. Je avtor vrste knjig o zgodovini nasilja v Evropi dvajsetega stoletja, zadnja je The Vanquished: Why the First World War Failed to End, 1917–23 (2016), ki je bila prevedena že v dvanajst jezikov, nazadnje v hrvaščino (2018).

Dogodki

19. 10. 2020
Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

03. 09. 2020
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

26. 08. 2020
Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

26. 08. 2020
Oddelek za arheologijo

Metalurški dan

26. 08. 2020
Oddelek za filozofijo

Konferenca, posvečena Mahatmi Gandhiju