Dediščina vonjav v središču strokovne pozornosti: Prof. dr. Mojca Ramšak o kulturnem pomenu vonja

Prof. Ramšak je imela predavanje tudi v Slovanski knjižnici v Ljubljani.

Prof. Ramšak je imela predavanje tudi v Slovanski knjižnici v Ljubljani.

Profesorica dr. Mojca Ramšak, vodja temeljnega interdisciplinarnega projekta Vonj in nesnovna kulturna dediščina, je jeseni 2024 s svojim strokovnim znanjem pomembno obogatila javno razpravo o dediščini vonjav v slovenskem prostoru. Njen prispevek k razumevanju te pogosto spregledane dimenzije kulturne dediščine se je posebej izrazito pokazal v dveh odmevnih javnih nastopih.

V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine je prof. Ramšak 11. oktobra 2024 nastopila v oddaji Kulturni fokus na prvem programu Radia Slovenija. V poglobljenem intervjuju je poslušalcem predstavila kompleksnost družbeno-kulturnega pomena vonja in njegov vpliv na naše dojemanje sveta. Oddaja, ki je na voljo v obliki podcasta na spletnem portalu RTV Slovenija, ponuja dragocen vpogled v to področje raziskovanja.

Le nekaj dni kasneje, 22. oktobra 2024, je profesorica svoje bogato znanje delila s širšo javnostjo na predavanju v Slovanski knjižnici v Ljubljani . Predavanje, ki se je osredotočalo na antropologijo vonja in dediščino vonjav, je pritegnilo veliko zanimanje občinstva in sprožilo živahno razpravo o pomenu ohranjanja te posebne vrste nesnovne kulturne dediščine.

Projekt Vonj in nesnovna kulturna dediščina, ki ga vodi prof. dr. Ramšak, predstavlja pomemben korak k sistematičnemu raziskovanju in ohranjanju dediščine vonjav v slovenskem kulturnem prostoru. Preko takih javnih nastopov in strokovnih prispevkov se krepi zavedanje o pomenu vonjav kot pomembnega dela naše kulturne identitete in zgodovinskega spomina.

Za dodatne informacije o projektu in prihodnjih dogodkih lahko obiščete spletno stran projekta.

Zadnje novice

Novosti Znanstvene založbe Filozofske fakultete

Novosti Znanstvene založbe Filozofske fakultete

Sodelovanje dr. Zwittra na delavnici Sedanje okoljskozgodovinske raziskave

Dr. Zwitter je predstavil referat Interdisciplinarna okoljska zgodovina travnikov v Vzhodnih Alpah, 1500–1950.